Edward Burnett Tylor

Edward Burnett Tylor

Edward Burnett Tylor, İngiliz Antropolojistiydi ve modern antropolojinin kurucusu olarak görülüyordu. Oxford Üniversitesi'nde ilk antropoloji profesörü oldu ve 1909 yılına kadar 1896'da ders verdi. Antropolojik araştırmanın birincil amacı, evrimin Dinsel Araştırmalar Bölümü'ne göre, onun en ünlü eseri Charles Darwin'den etkilenen "İlkel Kültür" (1871) yayınlandı. Bu makalede, evrimci bir teori geliştirildi. İlkel ve modern kültürler arasındaki ilişkiyi, tüm insanlığın ilerlemesini "vahşi" den "uygar" bir hale getiren kültürel başarıları vurguladı, Kardiner, A ve Preble, E.'ye göre ek olarak, Animism (ruhlar inancı) ortak kullanıma dönüştürdü ve bunun, dinin gelişiminde ilk safha olduğunu savundu, Kardiner, A. ve Preble, E'ye göre .
Edward Burnett Tylor, 2 Ekim 1832'de Camberwell, İngiltere'de dünyaya geldi. Joseph Tylor'un oğlu ve Harriet Skipper, Londra'daki bir pirinç fabrikasına sahip olan mütevazı bir Quaker sanayicisi olan Tylor, Society tarafından işletilen özel bir okul olan Grove House'da eğitim gördü. Kısıtlayıcı Quaker geçmişine döndüğü için Oxford'a ya da Cambridge Üniversitesine gidemedi. Ancak yıllar sonra Oxford Üniversitesi'nde antropoloji profesörü oldu. On altı yaşındayken babasının işinde çalışmak için okula gönderildi, ancak altı yıl sonra sağlık durumu bozuldu ve yolculuk etmesi önerildi. 1855 yılında Tylor, İngiltere'den ayrıldı ve Birleşik Devletler'e gitti. Harcadıktan sonra ABD'nin güney kesiminde bir yıl O, Küba'yı ziyaret etti. Bir İngiliz Quaker, Henry Christy, işadamı, amatör etnolog ve arkeolog ile bir araya geldi. Birbirleriyle karşılaştıklarında çabucak bağlandı ve Tylor, Christy tarafından davet edildi. Meksika'ya dört aylık bir yolculuk.
Tylor Antropoloji alanına girer.İngiltere'ye döndükten sonra Tylor, Anna Fox'u 1858'de Quaker da evlendirdi. Kardiner, A ve Preble, E. 1961: 59'a göre, Tylor'un 1917'de öldüğü zamana kadar, elli dokuz yıldır birlikte rahat ve mutlu birlikte yaşıyordu. Fox'un Tylor'un bazı konferanslarına katılacağı ve bir kez de ona döndüğü ve "Ve bu yüzden sevgili Anna'yı gözlemliyoruz" dedi. (Kardiner, A and Preble, E, 1961). Birbirlerine duydukları sevgiyi açıkça belirtti.
1861 yılında Tylor, ilk kitabını, Anahuac: Veya Meksika ve Meksikalılar Antik ve Modern'i yayınladı; bu da, Meksika keşif gezisinin Christy ile yaptığı bir açıklamaydı (Kardiner, A. and Preble, E., 1961). Bu arada Tylor bir daha asla seyahat etmedi; bunun yerine Kraliyet Antropoloji Topluluğu'na katıldı ve 1865'te İnsanlığın Erken Tarihi ve Uygarlığın Gelişimi üzerine araştırmalar yayınlayarak bağımsız olarak ilkel toplumlar okudu (Yanıtlar, 2009). Bu kitap, Tylor'u derhal antropolojide lider bir kişi olarak kurdu (Answers, 2009). Aşağıda, her zaman en ünlü eseri olan İlkel kültür (1871) idi. Tylor, ilkel uygar insanlara ilerici bir gelişme gösterecek bir kültürel yeniden yapılanma kurdu (Kardiner, A. and Preble, E., 1961). Ayrıca, aynı yıl, Tylor Kraliyet Cemiyeti'nin bir üyesi olarak seçildi. 1875 yılında Oxford Üniversitesi'nden Medeni Hukuk Doktoru derecesi aldı. Antropolojik konular üzerinde ders verdiği 1883'te Üniversite Müzesinin Koruyucusu olarak atandı (Yanıtlar, 2009). Bunu takiben, 1884 - 1895 yılları arasında ilk Antropoloji Okuyucu unvanını aldı. Daha sonra, 1881'de Antropoloji adlı kitabında (Answers, 2009) kuramlarının özet bir dökümü yayınlandı. 1888'de, Kraliyet Antropoloji Enstitüsü Dergisinde çıkan Kurumların Geliştirilmesinin Araştırılması Üzerine Bir Yöntem Üzerine, toplumsal antropolojik teorileri doğrulamak ve üretmek için istatistiksel bilgileri ilk girişim olarak yayınladı (Yanıtlar, 2009). 1896 yılında Antropoloji Profesörü oldu ve 1909'da emekli oldu. 1903 yılında Balliol'de Fahri Felloship aldı ve 1912 yılında şövalyelik kazandı.
Genel olarak, Edward Burnett Tylor'un eserleri antropoloji alanına çok katkıda bulunmuştur. Her ne kadar resmi bir eğitim almadığı halde, ilk yıllarında Grove House'da aldığı eğitimin yanı sıra, antropoloji alanındaki çalışmaları ve tutkusu ona modern antropoloji kurucusu ve Oxford Üniversitesi'ndeki ilk antropoloji profesörü ünvanını vermişti. Birincil hedefi olan "kültür gelişiminin açıklanabileceği ve orjinallerinin doğasının anlaşıldığı bir çerçeve geliştirmek" (DRS) antropolojik bir araştırmada, Dolayısıyla, animizm terimini yeniden kullanıma sokmak ve bunun animasyonun yeniden kullanıma sokulmasını savundu. Din gelişmesinin ilk aşaması. Ayrıca, Meksika'ya yaptığı sefer, ilk kitabı Anahuac: Ya da Meksika ve Eskicilere ve Modern Meksikalılara (1861) dair bir açıklama yapmış ve daha sonra kendisine "İnsanlığın Erken Tarihi Araştırmaları" ve " Medeniyetin Gelişimi (1865), İlkel Kültür (1871), Antropoloji (1881) ve Kurumların Gelişimini Araştırmanın Bir Yöntemi üzerine (1881) açık teorileri, kavramları ve fikirleri formüle etti. Bu nedenle, eserlere Edward Burnett Tylor'un katkısı olmaksızın bugünkü antropoloji olmayacaktı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar